IMG_3786 (1).jpeg IMG_3861.jpeg header.jpg

Meer over hockey voor de jongste jeugdJongste Jeugdhockey is de hockey speel- en leerperiode voor kinderen van 5 tm 11 jaar. Peildatum voor het vaststellen van de leeftijd is 1 oktober van het lopende competitiejaar.


Funkey

5& 6 jaar

sportief bewegen op een FUN manier!

Benjamins

6 of 7 jaar

trainen maar spelen nog geen wedstrijden

O8- jeugd

7 of 8 jaar

spelen op een 1/8 veld 3 tegen 3

O9- jeugd

8 of 9 jaar

spelen op een ¼ veld 6 tegen 6 (incl. keeper)

O10- jeugd

9 of 10 jaar

spelen op een ½ veld 8 tegen 8 (incl. keeper)SMHC volgt hierin het Bondsreglement van de KNHB. Mocht er op de leeftijdscategorie uitzondering gemaakt worden dan is dit geen garantie voor de toekomst. Dit zal elk speeljaar opnieuw worden geëvalueerd.


Lid worden

Wil je graag op hockey, dan kun je je inschrijven via deze site, onder het kopje Lidmaatschap – Lid worden? 


Een lidmaatschap bij SMHC kent een proefperiode van 4 trainingen. Dat wil zeggen dat na 4 trainingen nog van het lidmaatschap afgezien kan worden zonder kosten en contributieverplichtingen.


Het is van belang dat je je inschrijft voordat je een keer meetraint. Op deze manier houden wij en onze trainers overzicht wie er allemaal op het veld staan of daar verwacht kunnen worden. Ook houden we op deze manier de groepsgrootte van de teams in de gaten, daar gelden maximale aantallen voor. Verder ben je meteen verzekerd tegen sportletsel op het veld, mocht er iets tijdens de training gebeuren. 


Het hockeyseizoen loopt van september tot en met juni. Als je gedurende het lopende seizoen lid wordt, kan het voorkomen dat er in teams in de betreffende leeftijdscategorie geen plaats meer is om competitie te spelen. Je doet dan alleen mee met de trainingen en zult bij ingang van het nieuwe seizoen als competitielid ingedeeld worden.


De minimumleeftijd is 5 jaar (groep 2-leerlingen).

 

Je kan lid worden als je voor 1 oktober van het nieuwe seizoen 5 jaar bent geworden. Je bent dan een FUNKEY-lid. Bij FUNKEY wordt met name getraind op motorische- en balvaardigheden en wordt er ook een beetje gehockeyd. Er is 1 uitzondering, kinderen die in oktober, november of december 5 worden, maar al wel in groep 2 zitten mogen ook FUNKEY-lid worden. 6-jarigen noemen we de Benjamins en zij trainen 1 keer in de week. De eerste seizoenshelft (augustus-december) spelen zij nog geen wedstrijden. De 2e seizoenshelft wordt de trainingsgroep opgesplitst in teams en gaan ze deelnemen aan de 3 vs 3 competitie.

 

Vanaf 7 jaar (O8, O9 en O10-jeugd) wordt er naast de training ook op zaterdag in competitieverband gespeeld.


Onder 8
Onder 8 teams staan met twee keer 3 spelers in het veld. Vaak zijn er ook 1 of meer wissels. Er mogen bij de F-teams gemengde teams voorkomen, dus met jongens en meisjes. Er wordt gespeeld op een achtste hockeyveld. De wedstrijd duurt 2×15 minuten met een pauze van 5 minuten.


Kinderen spelen in een o8-team wanneer ze zo’n 7 jaar oud zijn. Ze zitten meestal in groep 4 van de basisschool. Soms hebben ze al een jaar getraind als Benjamin, maar ook nieuwe leden van de o8 leeftijd spelen in een 3-tal. Kinderen rouleren van plaats en leren zo welke taken er horen bij iedere plaats in het veld.

Er is GEEN keeper en het is beslist niet de bedoeling dat één van de kinderen in een doeltje gaat staan. (i.v.m. veiligheid) Bovendien zijn er niet 2 maar 6 doeltjes, van ieder 2 meter breed Je kunt een doelpunt maken vanuit elke plek op het veld.

Onder 9
Onder 9 staan met 5 spelers en 1 keeper in het veld. Vaak zijn er ook 1 of meer wissels. Er wordt gespeeld op een kwart hockeyveld. De wedstrijd duurt 2×25 minuten met een pauze van 5 minuten.

Er is geen cirkel maar een 10-metergebied waarin gescoord mag worden. Kinderen spelen in een 6-tal wanneer ze zo’n 8 jaar oud zijn. Ze zitten meestal in groep 5 van de basisschool. Vaak hebben ze al 3:3 in de O8 gespeeld, maar ook nieuwe leden van de O9 leeftijd spelen in een 6-tal. Kinderen rouleren van plaats en leren zo welke taken er horen bij iedere plaats in het veld.

Onder 10
Een O10-tal bestaat uit 7 veldspelers, 1 keeper en 1 of meer wissels. Er wordt gespeeld op een half hockeyveld. De wedstrijd duurt 2×30 minuten met een pauze van 5 minuten. Bij 

SMHC spelen we met een cirkel, afgezet met gele flapjes, maar bij andere clubs kan het voorkomen dat er met pionnen een 15-metergebied wordt aangegeven. In de spelregels is ook de strafcorner opgenomen. Ook in een O10-tal blijven de spelers rouleren op de verschillende posities.


Vanaf de Onder 12 jeugd
Een hockeywedstrijd duurt vanaf de O12 jeugd 4 keer 17,5 minuten en wordt geleid door twee scheidsrechters. Het wordt gespeeld door twee partijen die elk uit 11 speler (in het veld) bestaan. Voor aanvang van de wedstrijd tossen beide aanvoerders om de beginslag of om de speelrichting. Bij de hervatting van het spel na rust wordt van speelhelft gewisseld en neemt de andere partij de afslag.
Maken F veldje (oude veld): Marijn legt uit