IMG_3786 (1).jpeg header.jpg IMG_3861.jpeg
Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 1 thuiswedstrijd(en) en 2 uitwedstrijd(en) afgelast

zaterdag 30 november 2024
Tijd T/U Team Tegen team
- Uit Jongens O18-1 HC Zwolle JO18-3
09:55 Uit Meisjes O9-2 GHHC Groningen MO9-Rood
10:45 Thuis Meisjes O12-3 GHHC Groningen MO12-5(9)

Scheidsrechterbeleid

Bij elke wedstrijd zijn goed opgeleide scheidsrechters onmisbaar. De hockeyclubs zijn verplicht bij de wedstrijden van elftallen die niet onder Tophockey vallen zelf voor de scheidsrechters te zorgen. Daarom ben je zodra je de leeftijd van de O16-categorie hebt bereikt, binnen SMHC verplicht het scheidsrechtersdiploma te halen en regelmatig wedstrijden te fluiten. Zoals je zelf gefloten bent, toen je in de C en D speelde. En nog steeds gefloten wordt.


Let op: tot en met de O18-jeugd wordt er van het thuisspelende team gevraagd een fluitende ouder op te stellen, uiteraard met scheidsrechterskaart. 


Wil je als ouder graag je steentje bij dragen, mail dan naar [email protected] en geef je op voor de volgende scheidsrechterscursus.


De KNHB heeft het scheidsrechtersdiploma verplicht gesteld zodra je in de A-categorie of bij de senioren hockeyt. Als je in de A-categorie géén scheidsrechtersdiploma hebt, mag je geen wedstrijden spelen. Een en ander ter beoordeling van de club.


SMHC voert een speciaal programma uit, zodat iedereen de spel- en gedragsregels van het hockey kan leren en het scheidsrechtersdiploma kan halen.


In de verschillende leeftijdscategorieën besteden we aandacht aan de volgende onderdelen:


O10-jeugd: gedragsregels en basisregels

O12-jeugd: sportiviteit en spelregels

O14-jeugd: beginnen met fluiten (kennis en ervaring opdoen)

O16-jeugd: Verplicht clubscheidsrechtersdiploma halen,


Als je in de O14-categorie speelt, kan je oefenen en ervaring met fluiten opdoen op je eigen trainingen, bij de training van een ander team of bij een oefenwedstrijd.


Ben je 1e jaars O16, dan volg je een cursus via het E- learning programma van de KNHB per computer. Dit gaat gewoon van huis uit. Deze cursus heeft betrekking op het theoretisch gedeelte van het clubscheidsrechtersdiploma en is de enige mogelijkheid om de clubscheidsrechters cursus te volgen. De cursisten krijgen 30 dagen de tijd om zich de lesstof eigen te maken.


Deze cursus is verplicht voor alle leden actief in de O16 categorie en of hoger voor zover zij nog niet over een scheidsrechterkaart beschikken.


Met een beetje zelfstudie en "het omzetten van de hockeypraktijk van elke week in theorie” is het examen makkelijk haalbaar. SMHC betaalt het eerste examen en een eventueel herexamen.


Mocht je zowel het examen als het herexamen niet voldoende afsluiten, dan ben je verplicht weer de volledige cursus te volgen. Omdat de KNHB kosten in rekening brengt voor iedere deelnemer, zijn we genoodzaakt om de kosten voor de tweede cursus ad €  20,00 in rekening te brengen.


Heb je het theoretisch examen gehaald, dan ga je onder begeleiding van een ervaren scheidsrechter je eerste reguliere competitiewedstrijden fluiten. (dus ook op hele velden) Als je dit ook onder de knie hebt, dan ben je een gediplomeerd clubscheidsrechter en ga je regelmatig, zelfstandig en vaak met teamgenoten thuiswedstrijden van andere teams fluiten. Waar bij de indeling natuurlijk zoveel mogelijk rekening zal worden gehouden met wedstrijden die een ieder past.


Kaarten

MHC heeft sportiviteit en respect hoog in het vaandel staan, maar ook spelers van onze club krijgen wel eens een gele en soms zelfs een rode kaart van de scheidsrechter. Dat kan een keer gebeuren, maar uitgangspunt is natuurlijk helemaal geen kaarten. 


Vooral in de zaal merken wij de laatste tijd dat het krijgen van een gele kaart helaas steeds vaker en sneller voorkomt. Omdat de regels vanuit de KNHB onlangs zijn aangepast voor gele en rode kaarten en omdat de boetes flink hoger zijn willen wij jullie hierbij informeren over de huidige regelgeving en het beleid vanuit SMHC.


Voorheen beschouwde de KNHB een eerste gele kaart als een waarschuwing. Vanaf seizoen '21-'22 is dit aangepast en berekent de KNHB voor iedere gele kaart (dus ook voor de eerste) een boete van 15 euro en bij een rode kaart maar liefst 50 euro!


Mocht er toch een gele of rode kaart volgen, dan zijn de kosten voor de speler. De (administratie-)kosten die SMHC aan de KNHB moeten betalen worden rechtstreeks doorbelast aan de speler, die de kaart heeft gekregen. Dit geldt voor alle jeugd- en seniorenleden.


Mocht je bezwaar willen maken tegen de kaart, dan kan dit alleen direct na de wedstrijd via het wedstrijdformulier.  Mocht dit bezwaar worden afgewezen en je als team vinden dat een kaart onterecht is gegeven, dan kan je natuurlijk afspreken deze kosten met elkaar te dragen. 


 

Een kaart voorkomen is natuurlijk het allerbeste, zowel vanuit sportief oogpunt als dat het zonde van de kosten is!