IMG_3786 (1).jpeg header.jpg IMG_3861.jpeg

Scheidsrechterbeleid

Bij elke wedstrijd zijn goed opgeleide scheidsrechters onmisbaar. De hockeyclubs zijn verplicht bij de wedstrijden van elftallen die niet onder Tophockey vallen zelf voor de scheidsrechters te zorgen. Daarom ben je zodra je de leeftijd van de B-categorie hebt bereikt, binnen SMHC verplicht het scheidsrechtersdiploma te halen en regelmatig wedstrijden te fluiten. Zoals je zelf gefloten bent, toen je in de C en D speelde. En nog steeds gefloten wordt.


Let op: tot en met de A-jeugd wordt er van het thuisspelende team gevraagd een fluitende ouder op te stellen, uiteraard met scheidsrechterskaart. 

Wil je als ouder graag je steentje bij dragen, mail dan naar [email protected] en geef je op voor de volgende scheidsrechterscursus.


De KNHB heeft het scheidsrechtersdiploma verplichtgesteld zodra je in de A-categorie of bij de senioren hockeyt. Als je in de A-categorie géén scheidsrechtersdiploma hebt, mag je geen wedstrijden spelen. Een en ander ter beoordeling van de club.


SMHC voert een speciaal programma uit, zodat iedereen de spel- en gedragsregels van het hockey kan leren en het scheidsrechtersdiploma kan halen.


In de verschillende leeftijdscategorieën besteden we aandacht aan de volgende onderdelen:


E-jeugd: gedragsregels en basisregels


D-jeugd: sportiviteit en spelregels


C-jeugd: beginnen met fluiten (kennis en ervaring opdoen)


B-jeugd: Verplicht clubscheidsrechtersdiploma halen,


Als je in de C-categorie speelt, ga je oefenen en ervaring met fluiten opdoen op je eigen trainingen, bij de training van een ander team of bij een oefenwedstrijd.


Ben je 1e jaars B, dan volg je een cursus via het E- learning programma van de KNHB per computer. Dit gaat gewoon van huis uit. Deze cursus heeft betrekking op het theoretisch gedeelte van het clubscheidsrechtersdiploma en is de enige mogelijkheid om de clubscheidsrechters cursus te volgen. De cursisten krijgen 30 dagen de tijd om zich de lesstof eigen te maken.


Deze cursus is verplicht voor alle leden actief in de B categorie en of hoger voor zover zij nog niet over een scheidsrechterkaart beschikken.


Met een beetje zelfstudie en "het omzetten van de hockeypraktijk van elke week in theorie” is het examen makkelijk haalbaar. SMHC betaalt het eerste examen en een eventueel herexamen.


mocht je zowel het examen als het herexamen niet voldoende afsluiten, dan ben je verplicht weer de volledige cursus te volgen. Omdat de KNHB kosten in rekening brengt voor iedere deelnemer, zijn we genoodzaakt om de kosten voor de tweede cursus ad €  20,00 in rekening te brengen.


Heb je het theoretisch examen gehaald, dan ga je onder begeleiding van een ervaren scheidsrechter je eerste reguliere competitiewedstrijden fluiten. (dus ook op hele velden) Als je dit ook onder de knie hebt, dan ben je een gediplomeerd clubscheidsrechter en ga je regelmatig, zelfstandig en vaak met teamgenoten thuiswedstrijden van andere teams fluiten. Waar bij de indeling natuurlijk zoveel mogelijk rekening zal worden gehouden met wedstrijden die een ieder past.